03 February 2012

Ngemutan Tatar Sunda Jaman Baheula


Sateuacana ngahaturkeun nuhun ka kang Akoer Lah nu parantos ngabagikeun poto-poto


pamandangan jeung kahirupan urang sunda
jaman baheula. Bener-bener waas ningali kahirupan jaman baheula teh waaaah asa ngapung ngalayang ngabayangkeun kolot-kolot urang jaman harita keur ngarorana. Ningali kana pamandanganana anu tangtu masih kener harejo jeung rimbun ku tutuwuhan, sawah masih pabalatak hejo ngagarupayan baris jiga nu ngajakan joged ditiup ku angin anu hilir mudik. Ku kitu deui jalma jaman baheula anu masih make raksukan tradisional. Bener-bener asa ku waas ngabayangkeunana. Tah ku kituna, ieu simkuring ngamaksad ngabagi poto-poto baheula ti sabudeureun tatar sunda. 

Tah ieu dihandap minangka barudak jaman baheula keur maraen angklung basa taun 1925. Kabayang nyak jaman harita teh apan Indonesia teh acan merdeka.

Tah lamun anu kadua ieu keur marak walungan. Duka naon hartina marak teh jigana mah moro lauk atawa belut di walungan, hmmm da jaman ayeuna mah ning asa jarang ngadenge basa marak digunakeun ku urang sunda teh. Tapi asa resep mun diilikan mah.

Tah lamun ieu mangrupa salah sahiji kampung anu aya di Garut, asa waas arimahna ku barilik wungkul teu jiga ayeuna ditiap lembur teh hampir imahna geus garedong

Tah lamun ieu barudak mani bareletuk ku taneuh. Hahaha asa aneh da, nya kumaha deui da emg kahirupan jaman harita masih keneh salangsara meureun matak barudakna ge marake baju saayana.

To be continued

56 comments:

  1. Asstagfirulloh , aya Baraya Orang Sunda Gening , salam kang !

    ReplyDelete
  2. thank artikelnya bisa buat belajar tentang sunda

    ReplyDelete
  3. Mni waas ningalina ge...
    bda srung jaman ayna mh...!!!

    ReplyDelete
  4. waduh kie nyak jaman bahela teh,
    lumayan euy bisa ningali kondisi jaman bahela sareng jaman ayeuna teh beda jauh pisan..

    ReplyDelete
  5. eleh-eleh eta photo garut jaman baheula sareng jaman ayeuna teh mani beda pisan nyah,
    salam kenal atuh kang ti abdi :)

    ReplyDelete
  6. eleuh-eluh eta barudak baheula meuni cing bareletuk awakna, tapi alus pisan da pamandangan baheula asana te areungap ku kebulna kandaraan, sinareung kebulna pabrik-pabrik.........jadi hoyong suasana teh bali dai ka jaman kapungkur

    ReplyDelete
  7. Gambar-gambarnya bagus-bagus sahabat..jaman dahulu yah

    ReplyDelete
  8. I love to read good blogs over net and always try to get information on unique topics. I am a content writer and your blog is really a good example of good writing skills over net.

    ReplyDelete
  9. pic yang terakhir boy band tempoe doeloe..

    ReplyDelete
  10. mani waas katingali na kang...
    sae pisan.. hatur nuhun...

    Istana Badut Idola

    ReplyDelete
  11. owh janten kitu kapungkurna orang sunda teh,,,
    alhamdulilah nya kang ayena mah atos maju,,,
    nuhun kang artikelna,,,
    salam kenal kang,,,

    ReplyDelete
  12. Kang mugia tiasa disharekeun.. http://www.kaskus.us/showthread.php?t=12828059 margi tong tebih-tebih poto nu diluhur zaman baheula,,ieu mah di tempat abdi sakedap deui oge bakal teu aya kenangan teh,, salah sawios buktos pamarentah ayeuna anu dituju teh, materi duniawi .. hatur nuhun

    ReplyDelete
  13. wah meni asa waraas ningalina ge. . .
    :)

    ReplyDelete
  14. aduh eta budak nu di daerah garut,,,
    mani karunya,,mun pependak ayena bde di pasihan acuk,,,

    ReplyDelete
  15. eta jaman bahela tos kitu,,,,
    tapi geningan atena oge seer nu kitu teh,,,
    kmha perkembangan jaman teh asa te maju maju,,,
    hayoh we nu rame na mh pemerintah,,masalah korupsi,,,,
    nu bari di hukumna teh te pararuguh,,,

    ReplyDelete
  16. aduh ningal foto teh meni hariwang,,,
    jadi ngingetken ka pemerintah nu korupsi,,,

    ReplyDelete
  17. perkembangan jaman memang berbeda beda,,,,
    gmna nasib kita,,,
    yang menciptakan sudah mengatur,,,,

    ReplyDelete
  18. Tong sieun ku nasib ueyyy...

    ReplyDelete
  19. info yang menarik gan...:)
    perkenalkan.., saya helmi, dan sekarang kuliah di UII Yogyakarta

    ReplyDelete
  20. matak waraaas,kataji ke endahna alam harita beda jeng ayeuna

    ReplyDelete
  21. asana kumaha geningan nele foto-foto jaman bahela,.
    teu jiga kuari imah teh tos di tarmbok teu jiga bahela pake hatup kabeh nya,.
    alhamdulilah ayena urang tos merdeka urang hirup ayena ngenahen teu jiga bahela,.

    ReplyDelete
  22. abi mah sok sedih da mun ningal orang sunda di waktos kapungkur...kumargi abi mah sok hoyong mulih deui kazaman baheula dimana para tatanggi teh sok silih tulungan benten sareng ayena mah...

    ReplyDelete
  23. sok asa bingah ongkoh waas ongkoh....
    ayena mah di lumbur kuring teh tos jarang we anu namina penghijauan teh benten pisan sareung kapungkur mah anu tigigir2 teh sok narembong tutuwuhan anu matak nyegarkeun kana soca...

    ReplyDelete
  24. meni benten pisan sareng kahirupan ayena, sumuhun kang,

    ReplyDelete
  25. ayena mah di lumbur kuring teh tos jarang we anu namina penghijauan teh benten pisan sareung kapungkur mah anu tigigir2 teh sok narembong tutuwuhan anu matak nyegarkeun kana soca... Blog Comment Service

    ReplyDelete
  26. sungguh ingin sekali aku menikmati pemandangan yang dahulu lagi...

    ReplyDelete
  27. "bandung lembang, puser kaendahan"

    ada yang tahu gak judul lagu di dari lirik di atas itu apa?

    ReplyDelete
  28. wilujeng sumping ahhh.....

    ReplyDelete
  29. waduh .. kreatif amat ini artikel mengingat kan keluarga saya di kampung ..
    terimakasih
    salam

    ReplyDelete
  30. ngemutan mah bukan nya mengingatkan .. bener ga ?
    wah bagus juga nih artikel nya kita sebagai orang sunda jangan pernah lupa dengan tradisi di kampung halaman kita

    ReplyDelete
  31. ngemutan jaman baheula .. mengingatkan orang sunda yang terdahulu ..
    bagus banget nih ceritanya ..
    ia kita jangan pernah sampai melupakan cerita lama mereka adalah pejuang kita dahulu ..
    salam

    ReplyDelete
  32. hahaa, bener bener jaman baheula banget kang, saya suka tuh suasana perkampungan kaya gtu sejuk dan jauh dari kota,. gk bising suara kendara'an seperti sekarang, huh. haturnuhun kang infona alus alus yeuh.

    ReplyDelete
  33. jauh pisan kang nya, jaman ayena jeng bahela, silaturahmi we kang

    ReplyDelete
  34. heheehee eta budak meni buncit kitu beteungna, cacinguen kitu kang,, emang wa'as katingalina jaman ba heula nya kang, fasilitas pun gak ada., tapi saya suka jaman dulu tu kang, suasana perkampungan yang sejuk dan sunyi. thanks..

    ReplyDelete
  35. anak anak pada zaman dulu sangat menghawatirkan ya???

    ReplyDelete
  36. waduhh meni beda qt nya sareng jaman kiwariii...

    ReplyDelete
  37. bahela walungan cimanuk kitu..ayna mah pinuh ku beton ...asa resep baheula ari dina kaayaan alamna mah,,sejuk pisan ..
    Salam Orang wanaraja - Garut

    ReplyDelete
  38. ieu kengeng foto dimana?? meuni asa kumahanya, benten pisan sareung ayena, blogna oge sae pisan bahasa sunda..keren lah anu ngfadamelna, mampir attuh ka website sederhana abdi http://www.pakaianbandungmurah.com/ di antos

    ReplyDelete
  39. nice article... thank for sharing..i really miss my lovely hometome

    ReplyDelete
  40. hebat buat orang sunda ..
    terus kembangkan budaya sunda ...

    ReplyDelete
  41. yoman lestarikan budaya sunda jangan smpai hilang pertahankanlah,,,,,,,, salam kang

    ReplyDelete
  42. aduh kaman atuh budaya urang ayeuna? hayu urang taekeuen deui budaya urang sunda di nagara urang indonesia...

    ReplyDelete
  43. gaduh seueur koleksi photona kang? hoyong lah :)

    ReplyDelete
  44. mani waas... asa jauh panineungan ningali poto jaman baheula

    ReplyDelete
  45. mani waas, asa jauh panineungan ningali poto jaman baheula...!!

    ReplyDelete
  46. Kahirupan jaman baheula jalmina parolos teu sapertos ayeuna seueur kapalsuan.

    ReplyDelete
  47. waas ,kahirupan jaman harita basajan pisan

    .

    ReplyDelete